Megélni Isten szeretetét

Lépések a hitben

“Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e? Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok. – Jeremiás siralmai 3:40 

Kb. fél éves bibliaolvasó voltam. Friss hévvel úgy érezhetjük, hogy bizony mi hitben erősek vagyunk: Ide nekünk az oroszlánt is! A sok elméleti tudás a teológia területén kissé felfuvalkodottá tehet, igen ám, de a hit csak ez után lesz próbára téve. Ez nem azért történik, hogy Isten lemérje hol tartunk, hisz ő ezt jól tudja. Mindez értünk van, hogy mi eszméljünk rá igazságokra, hogy bizony a hit nem áll meg a fejlődésben, ez az idő során kezd el fejlődni.

Minden kereszténynek van hite, tehát azt senki se mondhatja el magáról, hogy nincs neki.

De a hit mértékétől függ minden, és attól, hogy közben ne legyen nagyobb a kételkedés bennünk.

 

Tehát egy délutánon olvasgattam a Biblia-korabeli régészeti leleteket bemutató cikkek között, amikoris egy számomra hiteles kutató videóira bukkantam. Ron Wyatt a számos felfedezése melett a Vörös-tengert is kutatta, méghozzá az exodus helyszínét. Kutatócsoport vizsgálta, hogy vajon hol lehetett az Egyiptomból kivonuló izraelita sereg útvonala. Elmélete szerint ez a tenger azon részén történt, ahol a talajzat a legsimább volt, és a két part közötti szélesség is a legrövidebb volt, hogy minél gyorsabban és zökkenőmentesebben juthassanak át az egyiptomiak elől menekülő zsidók. 
Wyatt és a két fia lemerültek, és találtak a tenger mélyén a feltételezett útvonalon; egyiptomi harci szekér küllőket, amikről bebizonyosodott, hogy valóban abból a korból valóak. Továbbá emberi, feltételezett egyiptomi odaveszett harcos lábszárcsontját, továbbá lópatkót. Mindezt már korall borítja, de azóta is felfedeztek fel ott hasonló bizonyítékokat.
Ez volt az a pont, amikor nagyon megérintett a tény: ez igaz! Rádöbbentem, nekem még kemény volt a szívem az Ószövetséggel kapcsolatos történetek felé. Pedig annyi de annyi régészeti bizonyíték van a Bibliában elhangzott történtek mellett! Mély felismerés jött rám, hogy olvastam ugyan a Bibliát, de nem teljes szívvel. Isten megérintett, és nem lettem többé kételkedő ezen a területen. Ez nem csak annyit tesz, hogy egy cikk megmentett, mert meggyőzött érveiről. Dehogy! Nem hiszek el semmit igazán, ami csak le van írva egy internetes felületen. Nem is lényeges, igaz-e vagy sem. A lényeg, hogy én változtam meg tőle! Tudom és hiszem, hogy mindaz, ami le van írva, az igaz! Visszavonhatatlanul az akkor is igaz volna, ha a Földön senki se hinne benne. Attól, hogy a Bibliát megpróbálják meseként lezárni, attól még nem az.
Íme még érdekességek a témában:

“Bármikor megtörténhet, hogy egy egyszerű lélek fogja Isten Könyvét, elolvassa és elhiszi. Mi többiek pedig majd szégyenkezhetünk. Mára teljesen magunkévá tettük azt a tetszetős elméletet, miszerint a Biblia olyan könyv, amit magyarázni kell, holott elsősorban és mindenekelőtt hinnünk kellene  benne (majd engedelmeskednünk neki).”  Leonard Ravenhill

Végezetül pedig arról írnék, hogy sokakat eltérít az a fefogás az evangéliumi igazságoktól, az evangélium fontosságáról, hogy mi van a Biblián kívül. Jézust és az ő életét nem a Bibliából akarják megismerni, hanem a hiányzó 40 nap körül forog a gondolatuk, pl. hogy milyen misztikus helyeken járhatott Jézus, továbbá arról, hogy milyen iratok vannak még, amik nem kerültek be a bibliai kánonba, és miért nem. Ez mind olyan dolog, amitől fontosabb mindaz, ami viszont le van írva a Szentírásban! Ez engem is megkörnyékezett, és mivel nem olvastam a Bibliát, nem tartottam hiteles forrásnak, ezért minden butaságot elhittem, amit ezósok mondtak Jézusról, mert nem volt egy biztos viszonyítási pontom. Mára elhiszem a Bibliában leírtakat, tudom,hogy Isten szelleme őrködik felette, és egy vesszőt, egy pontocskát se hagy elveszni vagy hozzátenni az ő szent könyvéhez. Ha ilyen emberrel találkoznék, aki kételkedik, elküldeném egy olyan teológushoz, aki jól ismeri a fordításokat, vele vetekedhetne a vitatémában. Ez a Bibliakritika erőssége, ami miatt sok egyén nem tud megtérni és hinni Isten szavában, az apostolok által leírtakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.