«

»

Lépések a hitben

“Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e? Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok. – Jeremiás siralmai 3:40 (egy másik Bibliafordításból)

Kb. fél éves bibliatanulmányozó voltam. Talán akkor már elolvastam egyszer a Bibliát.
Friss hévvel úgy érezhetjük, hogy bizony mi hitben erősek vagyunk: Ide nekünk az oroszlánt is! A sok elméleti tudás a teológia területén kissé felfuvalkodottá tehet, igen ám, de a hit csak ez után lesz próbára téve. Ez nem azért történik, hogy Isten lemérje hol tartunk, hisz ő ezt jól tudja. Mindez értünk van, hogy mi eszméljünk rá igazságokra, hogy bizony a hit nem áll meg a fejlődésben, ez az idő során kezd el fejlődni.

Minden kereszténynek van hite, tehát azt senki se mondhatja el magáról, hogy nincs neki. De a hit mértékétől függ minden, és attól, hogy közben ne legyen nagyobb a kételkedés bennünk.

Tehát egy délutánon olvasgattam a Biblia-korabeli régészeti leleteket bemutató cikkek között, amikoris egy számomra hiteles kutató videóira bukkantam. Ron Wyatt a számos felfedezése melett a Vörös-tengert is kutatta, méghozzá az exodus helyszínét. Kutatócsoport vizsgálta, hogy vajon hol lehetett az Egyiptomból kivonuló izraelita sereg útvonala. Elmélete szerint ez a tenger azon részén történt, ahol a talajzat a legsimább volt, és a két part közötti szélesség is a legrövidebb volt, hogy minél gyorsabban és zökkenőmentesebben juthassanak át az egyiptomiak elől menekülő zsidók. 
Wyatt és a két fia lemerültek, és találtak a tengermélyen a feltételezett útvonalon; egyiptomi harci szekér küllőket, amikről bebizonyosodott, hogy valóban abból a korból valóak. Továbbá emberi, feltételezett egyiptomi odaveszett harcos lábszárcsontját, továbbá lópatkót. Mindezt már korall borítja, de azóta is feldeztek fel ott hasonló bizonyítékokat.
Ez volt az a pont, amikor nagyon megérintett a tény: ez igaz! Rádöbbentem, nekem még kemény volt a szívem az Ószövetséggel kapcsolatos történetek felé. Pedig annyi de annyi régészeti bizonyíték van a Bibliában elhangzott történtek mellett! Mély felismerés jött rám, hogy olvastam ugyan a Bibliát, de nem teljes szívvel. Isten megérintett, és nem lettem többé kételkedő ezen a területen. Ez nem csak annyit tesz, hogy egy cikk megmentett, mert meggyőzött érveiről. Dehogy! Nem hiszek sel semmit igazán, ami csak le van írva egy internetes felületen. Nem is lényeges, igaz-e vagy sem. A lényeg, hogy én változtam meg tőle! Tudom és hiszem, hogy mindaz, ami le van írva, az igaz! Visszavonhatatalnul az akkor is igaz volna, ha a Földön senki se hinne benne. Attól, hogy a Bibliát megpróbálják meseként lezárni, attól még nem az.
Íme még érdekességek a témában: http://www.nicelife.hu/hirek/2regeszet.php
Hitrő hitre juthatunk, ha keressük Istent. A hit is egy növekvő lényeg, Istent is színről színre tudjuk megismerni és az ő igazságait. Keresem őt, csak remélni és hinni tudom, hogy majd meglátom Őt teljes dicsőségében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>